Back to All Events

Arild Kvartetten spiller Beethoven strygekvartetter #5

  • Nordfalsters Koncerthus 68 Nørre Alslev Langgade Nørre Alslev, 4840 Denmark (map)

LvB#5

Koncertserien med Beethovens strygekvartetter i Nordfalsters koncerthus fortsætter søndag d. 14. oktober kl. 15. Det er næstsidste koncert i serien, og programmet består af to markante værker. 

Strygekvartet i B-dur opus 130 er et langt værk; i stedet for de traditionelle fire satser har Beethoven, usædvanligt for den tid, valgt at sætte seks satser i værket, som derved får et behageligt afvekslende forløb. Blandt satserne findes muntre, danseagtige, sangbare og imponerende virtuose. Ved uropførelsen måtte to af satserne spilles to gange på grund af tilhørernes begejstring; begejstringen omfattede dog ikke sidste sats, en stor fuga, som tilhørerne simpelthen ikke fattede. Da man fortalte Beethoven om dette, blev han for en gangs skyld ikke fornærmet men fjernede satsen fra værket og komponerede en ny slutsats, lys og munter. Den store fuga blev herefter udgivet separat som ”Grosse Fuge” med opusnummer 133, som er det andet værk ved koncerten i Nørre Alslev.

”Grosse Fuge” (på dansk: stor fuga) er et frygtindgydende, beundringsværdigt stykke musik. Det er teknisk skruet mesterligt sammen, og i kunsten at skrive en fuga, hamler Beethoven her op med J. S. Bach, som ellers betragtes som den uovertrufne mester på området. Desuden rummer den en hidtil uhørt intensitet og udtrykskraft, og den frembyder spilletekniske vanskeligheder, som gør den til en udfordring for enhver strygekvartet, der tør give sig i lag med den.

Arild Kvartetten består af nogle af landets dygtigste musikere fra Det Kgl. Kapel og DR Symfoniorkestret, og kvartetten har vist ved de foregående koncerter i Nordfalsters Koncerthus, at de befinder sig som fisk i vandet med virkeligt krævende musik, som de spiller med stor intensitet og indlevelse.  

Nordfalsters Koncerthus

Nørre Alslev Langgade 68

4840 Nørre Alslev

Dr Margrethe snapshot lige.jpg