Tilbage til Alle begivenheder

Camerata Øresund med solister - Rameau i Ramme

  • Nordfalsters Koncerthus Nørre Alslev Langgade 68 4840 Nørre Alslev (kort)

Rameau i ramme - musikalsk sladder fra en ægte Pariser-salon i Nordfalsters Koncerthus

Med musik centreret omkring komponisten Rameau forvandles Nordfalsters Koncerthus til en ægte 1700-tals Pariser-salon – byens hotteste mødested, hvor kunstnere og intellektuelle kunne fordybe sig i gårsdagens sladder.

Salonerne var datidens svar på god networking, og kreativ sladder var den bedste reklame: Chokerende nyheder om komponisten eller sangere fra byens operaopsætning kunne redde billetsalget næste dag! Den kendteste salon blev drevet af Madame Dupin, en strålende kvinde, som satte tidens store spørgsmål under debat, herunder behovet for ligestilling mellem kønnene.

Til Camerata Øresunds Salon-event fylder tonerne af elegant fransk barokmusik luften sammen med tidens bedst gemte anekdoter. Den anerkendte svenske tenor, Martin Vanberg og den lysende svensk-brasilianske sopran, Helena Sa Cavalcante Schuback, synger fortryllende arier og duetter, samt fortæller de mest spændende rygter om Rameaus liv og andre berømte 1700-tals salongæster.

Camerata Øresund går all-in på den franske stemning og stemmer bogstavelig talt instrumenterne helt ned i pitch 392, så vi får den originale dybe franske, lækre klang. Velkommen indenfor hos Madame Dupin, til den sofistikerede, parfumerede, ornamenterede og skandaløse franske barokverden!

Det skandinaviske Camerata Øresund er oprettet i 2010 af violinist og kapelmester Peter Spissky der allerede i 2010 var kendt og anerkendt som international barokekspert, solist og underviser i barokviolin på musikkonservatoriet i Malmø, ligesom han var kendt som koncertmester i Københavns navnkundige barokorkester Concerto Copenhagen. Spissky havde behov for at arbejde med sit eget orkester, som kunne indfri hans ønsker om, at barokken skal være alt andet end kedelig, stiv og videnskabelig; så af de dygtigste unge musikere, der fandtes i Øresundsregionen, oprettede han Camerata Øresund, som omgående blev anerkendt for sit engagerede, livlige og ofte humoristiske spil. Orkestret er gået fra succes til succes og har, fortroligt som det er med barokkens stilarter, medvirket ved talrige opera- og oratorieopførelser samt givet orkesterkoncerter, ofte med unge, talentfulde musikere som solister, der derved bliver hjulpet på vej. Orkestrets musikere er alle professionelt uddannede barokmusikere, der benytter originale instrumenter fra 1600- eller 1700-tallet samt spiller violin på tarmstrenge og altså ikke på stålstrenge som moderne violinister.

Den franske barokkomponist Jean-Philippe Rameau (1683-1764) var i sin samtid en vidt berømt komponist, hvis operaer og værker for cembalo blev opført i Paris på fine saloner og byens opera, ligesom hoffet i Versailles opførte hans værker. Den franske revolution, der udbrød i 1789, medførte, at al musik, der kunne relateres til hoffet, blev bandlyst og arkiveret (heldigvis ikke destrueret). Musikken gik i glemmebogen, indtil musikvidenskabsmænd i løbet af 1900-tallet og indtil i dag fik de arkiverede værker med gammel nodeskrift udgivet i moderne notation, som kan tydes af nutidens musikere. Der åbenbaredes en fantastisk verden af skøn musik, som i dag tiltrækker fulde huse til barokkoncerter i Frankrig. I Danmark har der endnu ikke været mange koncerter med værker af Rameau, men da der er tale om klangskøn musik med smukke melodier og inciterende rytmer, skal det nok komme. Den franske barokmusik besidder en følsomhed og blidhed, som ikke findes i tysk eller italiensk barok, og ensemblet Camerata Øresund har tilegnet sig de spændende og anderledes spilleprincipper med særegne rytmiseringer og ornamenteringer.

Tidligere begivenhed: 23. april
Opera i Danmark - med Henrik Engelbrecht
Senere begivenhed: 10. juni
10 års jubilæum!