Tilbage til Alle begivenheder

Camerata Øresund med Marcus Mohlin

  • Nordfalsters Koncerthus Nørre Alslev Langgade 68 4840 Nørre Alslev (kort)

I Wilhelminas Fodspor

Den tyske by Bayreuth er i dag berømt i hele verden for sine Wagner-Festspiele, men allerede tilbage i barokken oplevede Bayreuth sin første “gyldne æra”. Dette skyldes ikke mindst indsatsen fra en kvinde hvis navn er næsten ukendt i dag, nemlig den preussiske kongedatter, cembalist, lutenist, forfatter og komponist, Wilhelmina von Bayreuth (1709-1758).

22 år gammel flyttede Wilhelmina til Bayreuth da hun blev gift med med Markgreve Frederick af Brandenburg-Bayreuth. Wilhelmina var kunstinteresseret og et musikalsk talent og udover at spille både lut og cembalo, komponerede hun musik hele sit liv. I det nye hjemsted involverede Wilhelmina sig straks aktivt i at berige byens kultur- og kunstliv og at forvandle Bayreuth til et 'miniature Versailles’. Det var på hendes initiativ at det berømte barokke operahus i Bayreuth, Markgräfliches Opernhaus som er på Unescos verdensarvsliste i dag, blev bygget. Wilhelminas hof blev snart kendt i hele Europa som et center for kultur og filosofi og formåede at tiltrække tidens store kunstnere og musikere, som f.eks komponisterne Johan Adolf Hasse, Carl Heinrich Graun og Johann Pfeiffer samt filosoffen Voltaire.

 Det er hele dette sprudlende musikalske miljø som CØ ønsker at samle og synliggøre i programmet, hvor Wilhelminas energiske cembalokoncert “Concerto à Cembalo obligato” er det centrale værk. Derudover indeholder programmet virtuose koncerter, galante ouverturer og sinfoniaer af komponister som Johan Friederich Fasch, Johann Pfeiffer, Christoph Graun, Johann Joachim Quantz, Johann Adolph Hasse og Johann Gottlieb Janitsch – komponister som alle blev spillet i Bayreuth i Wilhelminas tid og på hendes initiativ.

Solist på cembalo er Marcus Mohlin.

Marcus Mohlin blev født i Stockholm og begyndte at spille klaver i en alder af seks år. Efter at have mødt Peter Spissky gennem et skoleprojekt, studerede Mohlin cembalo under Mayumi Kamata og Ulf Söderberg på Collegium Musicum, et studieprogram specialiseret i gammel musik ved Royal Academy of Music i Stockholm. I mellemtiden deltog han i mesterklasser med blandt andre Ton Koopman og Rinaldo Alessandrini. Siden da har han arbejdet som freelancer-musiker i hele Europa. Indtil videre har han samarbejdet med musikere som Lars Ulrik Mortensen, Rachel Podger og Alfredo Bernardini og optrådt blandt andet med Stockholm Philharmonic Orchestra, Norwegian Chamber Orchestra, Drottningholms Baroque Ensemble og Concerto Copenhagen. På Concerto Copenhagens album fra 2015 med cembalokoncerter af Bach optræder Mohlin som solist sammen med Trevor Pinnock, Lars Ulrik Mortensen og Marieke Spaans.

Med programmet, I Wilhelminas fodspor, kaster vi lys over Wilhelminas kulturelle bidrag, som komponist og kunstmæcen som længe har været overset. Wilhelmina var en stærk og selvstændig kulturpersonlighed og hendes bedrifter er bemærkelsesværdige, især set i lyset af kvinders begrænsede muligheder og det snævre kvindesyn i baroktiden. Wilhelmina var desuden et offer af en voldelig opvækst, men alt det til trods lykkedes det hende at blive en indflydelsesrig kvinde af oplysningstiden og vie sit liv til det hun elskede allermest, kunsten og musikken.